header-photo

Tips på hur pinotage ska drickas

Det finns två stilar på viner från druvan pinotage. Den lätta och den mer kraftfulla. Eller den unga och den lagrade.

Unga pinotage-viner förknippas med smak och dofter av plommon, banan, körsbär samt vinbär. Doften är ofta intensiv och har nästan alltid en utpräglad fruktighet av röda bär. Lagring och mognad i ekfat ger vinet doft och smak av cederträ, choklad och kaffe. Kvalitetsviner har en mörkare, fylligare och lite sötaktig fruktighet av plommon.

Det är vanligt att pinotage-viner har en syra i smaken som kan påminna om lingon. Karaktäristiskt för pinotage är också en bränd rökighet som framträder både i doft och smak. En viss kryddighet kan också upplevas och fatkaraktär är vanligt i de lite dyrare vinerna.

Och hur ska man då dricka detta vin? Pinotage passar mycket bra till mat och när man ska matcha mat och vin är det viktigt att basråvaran har samma smakintensitet som vinet. De lätta pinotage-vinerna passar till kalv eller vit fågel och de fylligare vinerna passar till kraftigare vilt. Riktigt mogen pinotage passar bar till hjort, rådjur och grillade revben med barbeque sås till.

Du kan gärna kombinera köttet med en krämig sås för fett kan minska lingonsyran som är vanlig i pinotage-vinerna. Ett annat alternativ är att ha syra i sås och tillbehör, som rårörda lingon eller tranbärssås. Det skapar samklang mellan syran i vinet och maträtten.

Kryddigheten och rökaromen som är karaktäristiskt för pinotage passar bra ihop med grillad mat då smakerna plockar upp varandra.

Som ett sista tips kan jag påpeka att pinotage har en hel del gemensamt med syrahviner, så om du hittat en mat/vinkombination med detta vin kan du byta ut den mot ett kraftigt pinotage-vin.