header-photo

Pinotage – Älskad och hatad

PinotageSydafrika älskar sitt pinotage. Pinotage är Sydafrikas druva, skapad i Sydafrika av sydafrikaner och den odlas nästan bara där. Druvan är nationaldruva och står för landets strävan att bli en vinnation att räkna med samt Sydafrikas särart.

Men trots detta och trots att pinotage är lätt att odla här mycket kritik framförts mot druvan. Ett vanligt klagomål är att pinotage har en tendens att utveckla isomylester under processen vilket leder till en söt odör som ofta luktar färg. En grupp brittiska vinmästare som besökte Sydafrika 1976 var mycket missnöjda med pinotage och kallade doften het och hemsk och smaken jämfördes med rostiga spikar.

I början på nittiotalet, när aparheid upphörde och bojkotterna mot landet därmed hävdes, öppnades den internationella vinmarknaden för Sydafrikas vinproducenter. Då valde man hellre druvor som Shiraz och Cabernet Sauvignon som var mer välkända på världsmarknaden. Mot slutet av 90-talet fick världen upp ögonen för den säregna pinotage och 1997 var pinotageviner dyrare än alla andra sydafrikanska viner.

Även i Sydafrika möter druvan på motstånd och många sydafrikanska vinproducenter tycker att pinotage inte har något att göra på en vingård. Kanske beror detta på att pinotage är ett tydligt nya världen vin, medan de flesta sydafrikanska viner har ett större europeiskt inflytande och smaker. För trots att pinotage är en korsning mellan en druva från Bourgogne och en från Rhône, visar pinotage inga likheter med franska viner.

Pinotage viner

Faktum är också att druvan inte fått fäste i andra vinregioner förutom små planteringar i Nya Zeeland och USA och under början på 2000-talet har många av Sydafrikas bästa producenter slutat fokusera på pinotage och använder den istället i olika blandningar. En del har helt slutat använda druvan. Tråkigt för alla som älskar detta speciella sydafrikanska vin. Summerat kan man säga att Pinotage har många gemensamma drag med Chardonnay, det är omtyckt, älskat och vårdat av många människor – men det är även hatat och bespottat av minst lika många, hur man än vrider och vänder på det så är det ett vin man har åsikter om.