header-photo

Kända pinotage-viner

Sydafrikas främsta pinotage-vingård är Kanonkop. Gården är välkänd över hela världen och beundrad för sin framgång med pinotage. Kanonkops viner är stora, fylliga med mycket mörka frukter och mycket tanniner. Pinotage från denna gård är viner för vinsamlaren. Köp några flaskor och lägg i vinkällaren i några år och vinet når sin fulla potential.

Ett vin som är redo för konsumtion idag heter Groot Constantia. Trots att vingården grundades redan 1685 är detta ett modernt pinotage-vin med mycket frukt, särskilt hallon, plommon och till och med jordgubbar. Trots detta är Groot Constantia fylligt med mycket kropp och välbalanserade tanniner.

En annan fruktig, modern pinotage är Beyerskloof. Den har den kända rökigheten med kompletteras på ett bra sätt med bär som björnbär, blåbär och körsbär. Beyerskloofs pinotage är ett mycket bra exempel på det Sydafrika är så bra på, nämligen att kombinera den europeiska egensinnigheten med nya världens generösa fruktighet.

En vinproducent vid namn Charles Back gör viner som Spice Route Pinotage, Spice Route Flagship Pinotage och Fairview Pinotage-Viognier. Hans viner är populära på den amerikanska marknaden för att de är fruktiga, fylliga och lena. De första två är lite fatiga, vilket skapar den sammetslena känslan i munnen. Pinotage-Viognier är lite mer jordig än de andra.

För dig som aldrig druckit pinotage tidigare är Graham Beck Pinotage en bra inkörsport. Den vanligen extrema rökigheten är här mer dämpad och finns bakom en generöst tilltagen bärighet och fruktighet.

Roodenberg är ett populärt vin här i Sverige som många dricker till rejäla kötträtter. Vinet består av 40% cabernet sauvignon, 40% pinotage och 20% merlot. Det här är ett vin som nästan alla gillar med mjuk fruktighet och en behaglig rökig ton. Vinet har också tydliga vaniljaromer från fatlagring vilket gör vinet lättillgängligt och användbart. Roodenberg är gott att dricka på en gång men kan utvecklas med några års lagring.

För pinotage-viner utanför Sydafrika, håll utkik efter flaskor från Te Awa eller J Wine Company.