header-photo

Pinotage historia

Pinotage betraktas som Sydafrikas nationaldruva, trots att den bara står för två procent av vinproduktionen. Anledningen till detta är att den skapades i Sydafrika 1925 av Abraham Izak Perold. Perold var professor i viticulture (konsten att odla vin) vid Stellenbosch Universitet och han försökte korsa den robusta cinsault med pinot noir, en druva som gör ett underbart vin men som kan vara svårt att odla.

Perold satte fyra frön från sin korsbefruktning i en trädgård på Welgevallen Experimental Farm. Det var bara en slump att plantorna överlevde för två år senare lämnade Perold sitt arbete på universitetet för nya äventyr och trädgården växte igen. Universitetet beordrade att trädgården skulle rensas, vilket ett team gjorde precis när Charlie Niehaus råkade gå förbi. Han var en ung föreläsare som kände till plantor och räddade dem. Plantorna flyttades till Elsenburg Agricultural College och Perolds efterträdare CJ Theron ympade plantorna 1935 på rotstockar vid namn Richter 99 och Richter 57.

När Perold besökte sina tidigare kollegor visade Theron honom de nya vinerna och den planta som klarade sig bäst valdes ut för fortplantning och döptes till Pinotage. I Sydafrika heter cinsault hermitage, kombinera det med pinot så förstår du varför druvan kallas Pinotage.

Det första vinet producerades 1941 i Elsenburg och den första kommersiella planteringen gjordes i Myrtle Grove nära Sir Lowrys pass.

Det första erkännandet för druvan kom när ett Bellevue-vin, gjort på pinotage, blev det vinnande vinet på Cape Wine Show 1959. Det blev det första vin som hade pinotage på sin etikett 1961, när Stellenbosch Farmers Winery marknadsförde det under sitt Lanzerac-märke. Den här tidiga framgången och att den är så lätt att odla, ledde till en våg av planteringar under 1960-talet.

Idag odlas druvan på 6,7 % av Sydafrikas vinodlingar och den odlas i mindre mängd i USA och Nya Zeeland.