header-photo

Geografi och odling

Pinotage odlas framförallt i Sydafrika. Där tar den upp 6,7 % av vingårdarnas odlingsareal och står för 2 % av allt vin som produceras. I Sydafrika ses pinotage som en symbol för landets särskilda vintradition. Pinotage är en komponent i Cape blends, där den står för 30- till 70% av druvorna. I Cape blends blir pinotage en mängd olika viner, från lättdruckna viner och rosé till fatlagrade viner som kan lagras i vinkällare. Av pinotage gör man också portvin och rött mousserande vin.

Förutom Sydafrika odlas druvan i Brasilien, Kanada, Israel, Nya Zeeland, USA och Zimbabwe. I Nya Zeeland finns 94 hektar pinotage, i USA finns det planteringar i Kalifornien och Virginia. Nyligen började tyska vinodlare experimentera med druvan. Inga av dessa länder har dock lyckats producera pinotage i samma klass som Sydafrika.

Odling
Pinotage är relativt lättodlad. Den är inte särskilt känslig för insektsangrepp och klarar sig bra i torra områden. Helst står den i områden som får mer än 500 mm per år men med lite konstbevattning kan den också stå i områden med mindre regn. Pinotage funkar med de flesta välkända rotstockar, så rotstocken behöver bara anpassas efter jordtyp och vattentillgång.

Val av terräng är inte så viktigt för pinotage. Den klarar sig både i kallare regioner där medeltemperaturen under februari, alltså sommartemperatur, under 22 grader, men också i varmare regioner med högre medeltemperatur. Pinotage från kallare regioner har ofta en fruktig, körsbärskaraktär medan vin från varmare regioner karaktäriseras av plommon och banan.

Allra bäst blir pinotage i sluttningar som har ganska bra förmåga att hålla kvar vatten. Där växer druvan i bra takt och man får en naturligt liten skörd som mognar lätt.