header-photo

Produktion och lagring av Pinotage

Pinotage är lätt att odla och som dess förfader cinsaut mognar den tidigt, har höga sockernivåer och ger hög avkastning. Det har lett till att vinproducenter ofta gjort stora kvantiteter av enkla, fruktiga och lätta viner som tillverkats för att dricka unga. På senare år har dock utvecklingen av kvalitetsviner på pinotage tagit fart. Det går att göra riktigt bra, lagringsbara viner men det kräver lite jobb.

Pinotage må vara lätt att odla men för att få fram viner med hög kvalitet av denna druva måste vinproducenten ge druvan en mycket omsorgsfull hantering. Det kan vara svårt att få fram alla nyanser och komplexa smaker samtidigt som man kontrollerar de aggressiva tanninerna. Den största utmaningen med pinotage är att hålla ner mängden druvor plantan producerar. Det gör man genom kraftig beskärning. Ju fler druvor desto mindre koncentrerad juice och kvalité. För att få ett bra, strävt, lagringsdugligt vin är det också viktigt att vårda rankan och odla i svalare klimat.

Ett bra sätt för vinproducenten att få fram komplexitet och nyanser hos pinotage är att jäsa vinet kallt under lång tid och utsätta det för fransk och amerikansk ek. Pinotage har naturligt höga tanniner och många vinproducenten jobbar hårt för att hitta sätt att kontrollera dessa. Detta för att skapa ett mer lättdrucket vin som fler kan ta till sig. Ett sätt är att reducera skalkontakten, men det kan också minska de karaktäristiska mullbärs-, björnbärs- och plommon smakerna som pinotage kan producera.

Några vinodlare har börjat experimentera med att låta druvan bli väldigt mogen före skörd för att sedan få utsättas för ek under begränsad tid. Detta för att kontrollera druvans negativa karaktärer men ändå behålla fruktigheten hos druvan. Nya kloner har också visast potential.

Andra vinodlare, som Kanonkop använder gammaldags tekniker som öppna jäskar och liknande, och skapar därmed massiva viner som kan lagras i årtionden. Det är de mest kraftfulla exemplen på pinotage, tunga, mörkt fruktiga och aromer av tjära. Här är tanninerna kraftfulla och vinet smakrikt.